Топ дизайнери разкриват как да създадете спокоен и приветлив дом. 10 изпробвани съвети - Част 2

Топ дизайнери разкриват как да създадете спокоен и приветлив дом. 10 изпробвани съвети - Част 2

част 1

6. Ангажирайте сетивата

Мирис, докосване, звук: всички тези елементи могат да насърчават спокойствието и са също толкова важни, колкото и визуалният дизайн на една стая.

Текстурата винаги помага да се създаде по-богато изживяване на пространството и спомага особено за създаването на релаксиращо пространство, защото ангажира усещането ни за допир.

Колкото повече можете да ангажирате сетивата, толкова повече ще повлияете на настроението.

7. Създайте уникални, проектирани пространства

Пространствата със смесена употреба са доста наложени и трудно може да се избяга от тяхната употреба, още повече, че те често спестяват и доста средства.  

Но не трябва да пренебрегваме факта, че специално обособените пространства, било то домашен офис, стая за занимания или кът за медитация допринасят за по-спокойната и отпускаща обстановка у дома.

Често говорим, че трябва да има баланс между работата и емоционалния ни живот, но това важи с пълна сила и за физическите пространства. Колко хубаво би било да затворите вратата на домашния офис, оставяъки стреса и работните ангажименти зад вратата, присъединявайки се към семейството в кухнята.

8. Избягвайте да търсите перфектност

Когато пространството изглежда твърде проектирано, понягога губи усещането си за домашно. Затова винаги трябва да има баланс. Или както една японска философия гласи да използваме т.нар. „перфектно несъвършенство“.

В дизайна на кухнята по-долу дизайнерът е използвал хималайски раници за вода, като висящи светлини и добавя, че използването на органичен, несъвършен завършек добавя визуална лекота, която е съпоставена срещу чисто белия, модерен плот.

Противоположните стратегии са балансирани за правилната хармония и дълбочина.

9. Наблегнете на големите пространства

Трудно можеш да кажеш за едно тясно място, че действа успокояващо. Ограничените пространства могат да създадат клаустрофобия.  Но от друга страна не всички могат да си позволят лукса да разполагат с големи пространства …

Затова, където е възможно направете така, че да влиза много светлина в помещениието. Големите френски прозорци са идеално решение. Също така можете да манипулирате визуалното усещане с цветовете. Светлите тонове по стените определено правят помещението да изглежда и да се усеща като просторно и изпълнено с въздух.

10. Дизайн като филмов декор

Ако мислим за дизайна по-скоро като потапяне във филм, отколкото за някакъв квадратен натюрморт, можем по-лесно да разберем как различните елементи вдъхновяват различни емоции, като спокойствието например.

Филмите са създадени, за да вдъхват емоции. Цветът, звукът и всяко изображение предизвикват определена емоция, карайки зрителя да се потопи все по-дълбоко в историята, която филмът се опитва да разкаже ..