Топ дизайнери разкриват как да създадете спокоен и приветлив дом. 10 изпробвани съвети - Част 1

Топ дизайнери разкриват как да създадете спокоен и приветлив дом. 10 изпробвани съвети - Част 1

Ако начинът, по който прекарваме дните си показва и как прекарваме живота си, то тогава ако прекарваме дните си тревожно, ще прекараме и живота си тревожно.

За съжаление стресът е определяща характеристика на съвременния живот - през изминалата година 60% от европейците съобщават, че ежедневно изпитват "голям стрес".

Добрият дизайн у дома със сигурност не е единственото решение за намаляване на стреса, но може да помогне за изграждането на пространства, които ни успокояват и възстановяват.  В статията по-долу можете да се запознаете с мненията на интериорните дизайнери за това как те създават спокойни домове, които се противопоставят на хаоса в нашия живот.

1. Доброто осветление е всичко

Естествената светлина никога не трябва да се подценява. Качественият източник на светлина прави пространството просторно и блестящо и придава усещане за спокойствие трудно постижимо при неговото отсъствие.

Добре модулираната, разсеяна северна светлина е чудесна отправна точка за разположение на релаксираща стая. А, по отношение на изкуствената светлина, димерите (регулатори на светлинния поток) могат да "се покрижат за меката светлина вечерта".

2. Поставете външните гледки в центъра на вниманието

Е, не всеки има възможност да се наслаждава ежедневно на природата от собствената си стая, но ако имате такава не пропускайте „да я вмъкнете“ в интериорния дизайн.

Известно е, че природата има успокояващ ефект върху настроението - и въпреки че прекарваме голяма част от живота си на закрито, външната среда все още влияе върху живота ни да бъдем и да се чувстваме като у дома си.

Няма нужда от претрупани и ненужни предмети. Просто отдайте почит на заобикалящата ви среда. Семпло, красиво и успокояващо.

3. Избирайте успокояващи цветови палитри

Цветовете могат да са един от най-лесните инструменти за манипулиране на настроението в рамките на дадено пространство.

Ярките цветове те зареждат с енергия, а приглушените цветове те успокояват. Неутралните цветове пък се съчетават еднакво добре и с топлите и със студените нюанси. Затова е важно да помислим преди да изберем цвят за определена стая, в зависимост какво усещане търсим с пребиваването си в нея.

4. Спокойните пространства са фунционалните пространства

Един от принципите на добрия дизайн е да създадете пространство, което да работи добре за вас в ежедневието.

Функционалният дизайн освен, че увеличава лекотата на ежедневния живот, също така насърчава и чувството за спокойствие.  Всеки човек би искал да се чувства удобно и комфортна там, където живее знаейки, че „домът му работи за него и го подкрепя“, а не да се бори с дребни детайли на всяка крачка. Случвало ли ви се е да издърпате просто капак и да задействате лавина от съдове ..? Може би да. И ако това се случва редовно, усещането ви за спокойствие сериозно може да бъде разклатено.

Обърнете внимание как живеете и кои са „слабите точки“, онези предотвратяеми, повтарящи се моменти, които допринасят за натрупването на стрес у вас и действайте за отстраняването им.

5. Организация, организация, организация

Когато всичко има място, имаме по-малко неща, за които да мислим и да се притесняваме. За да позволим на енергията да тече естествено в дадено пространство, то това пространство трябва да е добре органзирано.

И без значение е какъв е живота ви – интензивен или по-спокоен, интериорните дизайнери винаги могат да ви помогнат и да разработят план, който улеснява организацията.