6 начина да създадете една успокояваща детска стая - Част 1

6 начина да създадете една успокояваща детска стая - Част 1

Ако държите на добрия сън на вашето дете, превърнете детската в едно успокояващо пространство.

 

Планирали сте да направите перфектната стаята за почивка на вашето дете? Забравете за ярките цветове, ако очаквате пространството, което обитава то да го подготви за един добър и пълноценен сън.

Спалнята на детето трябва да бъде убежище, място, в което обича да прекарва времето си, където се чувства в безопасност, докато заспива и утешено от това, което вижда, когато се събуда сутрин.

Елементите са от решаващо значение за психическо и физическо здраве на децата, особено сега, когато живеем в луд, забързан свят, изпълнен с несравнима свръхстимулация. Здравословната спалня е мястото където умът, тялото и душата се зареждат и възстановяват отново.

И ако не сте сигурни откъде да започнете? Вижте нашите съвети как да създадете една наистина успокояваща атмосфера за детето:

1. Осветлението е един от най-важените елемент във всеки проект.

Изберете крушки с пълен спектър, налични във всякакви конфигурации, а не флуоресцентни лампи или спирални крушки.

Лошото осветление - твърде топло или жълто и твърде студено или синьо бяло - причинява безпокойство и депресия.

Естествената слънчева светлина също е от огромно значение за провокиране на доброто настроение, така че хубаво би било да планирате стаята с големи прозорци.

2. Помислете за акустиката.

Докато добрата изолация вътре в стените на стаята е необходима, за да заглуши звуците извън нея, декоративните материали, които използвате вътре в самата спалня също са от голямо значение.

За да се предотврати отскачането на звука из цялата стая, можете да помислите за подове от естествено дърво с килим, вместо плочки и ламинирани повърхности. Дървените щори, меките сенници и драпериите са за предпочитане пред металните или пластмасовите щори."

3. Използвайте психологията на цветовете.

Има причина детските градини да са декорирани в бледо розово, бебешко синьо или нежно жълто – отдавна се знае, че това са успокояващи нюанси. Затова избягвайте  яркочервените и други смели цветове. Те са твърде стимулиращи, за да бъдат добър избор за успокояваща детска стая.

Най-добрият вариант е да създадете основа от меки неутрали като сивото например, смесени с пастелни цветове.

А, ако искате да избегнете стандартните розови и сини нюанси – опитайте със зеления цвят на целината или лавандула.

Препоръчително е да избягвате висококонтрастните палитри и многото шарки по стените, спалното бельо или килимите, защото иначе рискувайте да накарате детето си да се почувства енергично, вместо спокойно.

към част 2